Până în luna noiembrie 2018, construim aici abecedarul puterii cetățenești, în cinci capitole. Canalizăm și distilăm resurse științifice și practice – cercetări, ghiduri, articole, corpuri informaționale legislative, multă literatură de specialitate și studii de caz – despre topicurile esențiale care-ți alimentează capacitatea cetățenească.

 

Le punem cap la cap, le conectăm, le sintetizăm și le curățăm de zgomotul jargonului și-al barierelor de limbaj. Citim mult, din multe surse și armonizăm informațiile, le conectăm și le configurăm într-un design clar, dar interconectat, pe înțelesul tuturor.

 

Facem asta, ca tu să nu fii nevoit să:

  • Navighezi zeci de ore, culegând informații din zeci de surse trunchiate, întrebându-te care-s de încredere și care nu
  • Faci eforturi epuizante ca să-ți traduci singur conținutul închis în limbaj lemnos
  • Ratezi legăturile între subiecte aparent diferite, dar care au sens doar privite împreună

Mai ales, facem asta ca să:

  • Ai toate informațiile esențiale în același loc
  • Știi că ești puternic, iar rolul de cetățean n-are nimic de-a face cu-al unui „simplu” figurant
  • Acționezi cu GPS-ul civic activat

 

Episoade necesare pentru navigarea în siguranță prin viața ta în România

-1-

Cutia neagră se deschide. Cum funcționează statul: instituții și autorități

– Trailer – 

Imaginează-ți cum funcționează o familie. Apoi, imagiează-ți cum funcționează o afacere. Apoi, o afacere mare. Mare de tot. Statul nu funcționează deloc asemănător cu orice ți-ai imaginat.

 

În toată lumea, statele, cu labirintul de instituții, birouri, autorități, legislații și proceduri au devenit pentru cetățenii lor niște sisteme de operare cu un cod ascuns, întortocheat și opac. Dacă-i împinge nevoia, explorează interfața de utilizare, dar funcționalitățile sunt mai curând, decât mai rar, imprevizibile.

 

E o treabă plicticoasă și chițibușară să pui laolaltă toate manualele de utilizare. Dar când apare o lege, o ordonanță, o hotărâre ori un program care tulbură bunul simț al tuturor, încep întrebările. Timpul e mereu de partea celor cu temele făcute. Cine, ce responsabilitate are? Cui anume și ce anume să cerem?  În ce moment,  în ce formă, unde anume să transmitem apelul nostru? Cu cât ne dumirim mai târziu, cu atât situația evoluează mai accelerat și pentru noua etapă, trebuie s-o luăm de la capăt cu întrebările.

 

În episodul acesta, vei primi un manual de utilizare a statului, cu descrierea instituțiilor, rolul lor, cum comunică între ele, care-s bibliile lor și documentele importante pe care să le urmărești în momente cheie

 

– 2 –

Cu capul sus: Ai drepturi și responsabilități. Activează-le!

– Trailer –

Drama de ieri și drama de mâine se intersectează în prezent. Drama de ieri e că prea puțini dintre noi știau clar ce drepturi au, ca să se ferească de abuzuri sau de greșelile neintenționate ale celorlalți, fie ei cetățeni sau autorități. Prea puțini dintre noi aveau măcar conștiința c-ar avea drepturi – drepturile și libertățile nu sunt favoruri pe care le face sistemul, cetățenilor săi. Sunt caracteristici implicite, cu care te naști, într-o țară, în funcție, desigur, de țara în care te naști. Drama de mâine e că prea mulți dintre noi sunt gata să renunțe la drepturi din frică sau apatie. Cu consecințe nebănuite, dar niciodată, de bun augur.

 

Să zicem că începi un joc video, îți alegi personajul, care are niște caracteristici prestabilite. Le folosești inteligent, în strategia ta, ca să că câștigi puncte și, probabil, ca să acumulezi alte trăsături de folos personajului tău, pentru rundele următoare.

Când intri în jocul statului, și intrăm cu toții când ne naștem, suntem echipați cu drepturi cetățenești. Regulile sunt date de responsabilități. Un joc inteligent, care-ți sporește puterea e cetățean pornește de aici.

 

În episodul acesta vom vorbi despre drepturi și, mai ales, despre cum să le folosești.

 

 

– 3 –

Construiești, resetezi, transformi: Cum să joci șah civic – unelte, metode și strategii

– Trailer –

Dacă oamenii ar primi un bănuț de fiecare dată când au o intenție bună, am fi cu toții bogați. Dar între intenție și realizarea intenției se întinde mereu câte o formă de relief, ba un munte, ba o vale, cu toată fauna și vegetația locului.  Așa că realizarea intenției e ca o călătorie. Vestea proastă e că uităm hărțile acasă și ne rătăcim cam des. Vestea bună e că avem mereu mai multe trasee între care s-alegem, după intenția și geografia locului în care ne-aflăm.

 

În episodul acesta vei afla cum să proiectezi o campanie de advocacy, ca să faci din vocea comunității, un instrument care transformă realitatea. Fiindcă rezultatele profunde sunt întotdeauna pe termen lung, dar un drum lung nu-i musai și istovitor, vom vorbi despre organizarea comunitară. Este, probabil, cea mai eficientă metodă ca să rezolvi problemele de pe strada ta, din cartier, din oraș, din grupul tău de lucru – pe scurt, din orice comunitate ai face parte, creând, efectiv, o cultură locală eficientă și prietenoasă.  

 

Vom vorbi despre cum să-ți pui priceperea într-un domeniu la un loc cu priceperea unui IT-ist și să creați împreună tehnologii care schimbă istorii. Vom vorbi și despre cât de mult poți crește calitatea oricărui domeniu de viață, făcând mai nimic, dar laolaltă cu mulți alții. Citizen science și citizen monitoring sunt noile frontiere ale puterii cetățenilor, care, fără să fie specialiști, fac descoperiri care schimbă cursul pentru totdeauna.

 

Vom redescoperi forța metodelor clasice de-a ține sub control realitatea, prin participarea activă la dezbateri și consultări. Îți vom arăta cum afilierea la o inițiativă civică, dacă e făcută inteligent, creează efecte în cascadă care-ți sporesc confortul în comunitatea în care trăiești. Și fiindcă uneori mai comparăm capra cu varza și drămuim cum e mai bine să contribuim la schimbare, din aripa civică sau din interiorul unui partid, vom marca câteva borne la care să fii atent când te pregătești să te afiliezi politic.

 

 

Episodul Șahului Civic este o colecție în șapte părți, cu trasee verificate, prin care să-ți transformi intențiile bune de schimbare, în realitate.

 

 

– 4 –

Decodor: Un om poate fi manipulat dor atâta timp cât nu știe că este manipulat. Cum sunt create campaniile de știri false

– Trailer –

Vom povesti despre ce știu cercetătorii despre campaniile de știri false: ce pachete de servicii există, cam cât costă fiecare pachet și, mai ales, cum sunt orchestrate, etapă cu etapă.

Există, firește, liste albe și liste negre cu surse de informații, pe care e bine să le deosebești, așa că vom vorbi despre ele.

Există reflexe de igiena informării pe care sănătos să ți le formezi.

Dar, mai ales, e bine să recunoști modul de operare al unei astfel de campanii, pas cu pas, ca să o decodezi cu mintea ta, indiferent de subiectul și actorii falsificării. În toiul unei astfel de campanii, vor face totul ca să-ți fure puterea de-a gândi cu mintea ta.

 

 

– 5 –

FAQ Cetățenești

– Trailer –

În ultimul episod ABCivic vom naviga prin ape tulburi. Dileme vechi, cu răspunsuri la fel de vechi, dar îngropate, ne aduc adesea în conflict și ne distrag atenția de la lucrurile importante.

Care-i problema cu votul exclusivist, chiar și într-o țară în care analfabetismul este în creștere, sau ce treabă are diaspora cu organizarea țării sunt doar două exemple, din multele subiecte în care ajungem să ne pierdem fiindcă uităm răspunsurile simple.

 

Bonus: Dicționarul Cetățeanului

 

Jargonul e cel mai eluziv filtru care ne blochează accesul la înțelegere și acțiune. Vom compila câteva file de dicționar cetățenesc, cu termeni precum „vot cenzitar” sau „amnistie”, ca să fie la îndemână.

 

 

Serialul acesta îl construim scufundându-ne în trei reprize de documentare, sintetizare, interpretare și redactare.

 

Când ieșim la suprafață, după fiecare rundă, împărtășim în mod direct, tot ce-am aflat, în trei workshop-uri cetățenești.

Plănuim trei întâlniri hype, deschise oricui, în care să povestim prietenește ce-am adunat și-am descoperit în expediția de colectare a informațiilor despre carburanții democrației active.

Vom povesti și vom lua notiție de la cei care vor veni lângă noi.

Ei vor vor fi primii editori ai abecedarului de putere cetățenească.

Cuvântul lor va cădea greu și vom șlefui în continuare conținutul, după sugestiile și sfaturile lor. Abia apoi, îl vom împacheta grafic și-l vom face public.

 

Te așteptăm să ne fii editor! Stai aproape!

PROIECT REALIZAT DE

co-FINANȚAT DE

Sponsorizat DE

 

RĂMÂI APROAPE!

Înscrie-te la newsletterul CIVICA