ABCivic la Liceu

Aducem Educația Civică la liceu! „Learning by doing”, după o metodă americană
 

ABCivic la Liceu dă voce adolescenților, îi motivează să ia inițiativă și să acționeze pentru binele comun. Proiectul încorporează cunoașterea, experiența practică și perspectivele proprii în pași concreți care să rezolve problemele din micro-comunitățile lor (clasă, școală).

ABCivic la Liceu este un proiect de educație civică ce urmărește să crească participarea tinerilor în proiecte pentru comunitate prin utilizarea de metodologii non-formale axate pe reflecție și acțiune colectivă. 

În perioada 1 noiembrie 2019 – iulie 2020, Asociația CIVICA desfășoară un proiect pilot de educație civică pentru  6 clase de liceeni din cadrul Colegiului Național ”Emil Racoviță” și Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu” (3 clase/liceu) pentru a le insufla elevilor spiritul de inițiativă și un mod de gândire orientat pe găsirea de soluții, colaborare și acțiune pentru binele comunităților din care fac parte.

Elevii celor 6 clase selectate în proiect, din cele două licee, vor parcurge, ghidați de formatorii CIVICA, pașii metodologiei ”Issues to Action”, dezvoltată de organizația Mikva Challenge (SUA), pentru a-și dezvolta noi abilități care îi vor ajuta ca viitori cetățeni. 

Desfășurare proiect:

În perioada ianuarie – iunie 2020, elevii celor 6 clase implicate în proiect vor participa la 4 sesiuni de educație civică, punerea în practică a unui plan de acțiune pentru rezolvarea unei probleme care-i afectează și la un eveniment de celebrare a rezultatelor obținute. 

Sesiunile de educație civică și evenimentul final se vor desfășura în incinta școlii și vor avea o durată de o oră sau de 3-4 ore, în funcție de sesiune/eveniment, și se vor desfășura atât în cadrul unor ore de dirigenție cât și în zile de weekend. Acestea vor fi organizate după un calendar stabilit de comun acord între formatorii CIVICA și responsabilii de proiect din cadrul fiecărui liceu și diriginții claselor implicate în proiect.

La finalul proiectului vom  publica un ghid pentru profesorii interesați să utilize o metodă non-formală de educație civică pentru liceeni. Ghidul va fi creat pe baza metodologiei Issues to Action, adaptată la realitatea socio-culturală locală în urma experienței pilot din cele două licee. Ghidul va fi tipărit și distribuit liceelor ieșene, dar va putea fi descărcat și sub formă digitală de pe website-ul ABCivic

Calendar orientativ:

Sesiunea 1*: introducere și prezentare generală (o oră de dirigenție/săptămâna 20-24 ianuarie 2020);

Sesiunea 2: explorarea și analizarea comunității școlare și identificarea problemelor relevante pentru elevi (3-4 ore în zi de weekend/februarie 2020);

Sesiunea 3: documentarea și cercetarea problemei selectate de elevi. Stabilirea și analizarea actorilor decizionali implicați în rezolvarea problemei (3-4 ore în zi de weekend/martie 2020);

Sesiunea 4: realizarea strategiei și a planului de acțiune care să contribuie la soluționare problemei selectate (3-4 ore în zi de weekend/aprilie);

Implementare plan de acțiune (aprilie-mai 2020).

Eveniment final**: eveniment pentru promovarea și celebrarea victoriilor obținute de liceeni prin proiectele civice desfășurate (iunie 2020)

*sesiunile și proiectele se vor desfășura per clasă;

**evenimentele finale se vor desfășura per liceu.

 

PROIECT REALIZAT DE

co-FINANȚAT DE

Sponsorizat DE

 

RĂMÂI APROAPE!

Înscrie-te la newsletterul CIVICA